Vervuiling en aanslag verwijderen met schoonmaakazijn
Schoonmaakazijn is een erg geschikt middel om gemakkelijk buitenshuis vervuiling en aanslag mee te verwijderen. Het gebruik ervan is relatief eenvoudig en ongevaarlijk als je het op de juiste manier gebruikt.
Hier vindt je alle informatie die je nodig hebt om veilig en effectief met schoonmaakazijn vervuiling en aanslag op je teras, looppaden, schutting of tuinmeubelen te kunnen verwijderen. Heb je toch nog vragen? Neem dan contact op met onze klantenservice. Zij hebben verstand van werken met azijnzuur en helpen je graag verder.
Inhoud
- Schoonmaakazijn en azijnzuur
- Aandachtspunten bij het werken met schoonmaakazijn
- Het juiste moment om aan de slag te gaan
- Bepalen welke concentratie je nodig hebt
- Bepalen hoeveel je nodig hebt
- De juiste concentratie aanmaken in de gewenste hoeveelheid
- De drukspuit spuitklaar maken
- De drukspuit instellen op de juiste straal
- Je materialen onderhouden
1. Schoonmaakazijn en azijnzuur
Schoonmaakazijn en azijnzuur zijn min of meer hetzelfde: Schoonmaakazijn is azijnzuur aangelengd met water. Doorgaans bevat schoonmaakazijn tussen de 5% en 10% azijnzuur. De overige 90-95% is dan water. Hoe hoger de concentratie azijnzuur, hoe sterker de werking van de oplossing. Schoonmaakazijn met 10% azijnzuur zal bijvoorbeeld méér en sneller aanslag kunnen oplossen dan schoonmaakazijn met slechts 5% azijnzuur.
Onze schoonmaakazijn bevat 9%-10% azijnzuur. Om zware aanslag snel en effectief aan te kunnen pakken is er azijnzuur 20%. Deze oplossing is dus twee keer zo sterk als schoonmaakazijn. Daarnaast is er nog azijnzuur 80%. Van zichzelf is dit veel te sterk om mee te werken, dus zal je zelf eerst even moeten verdunnen. Maar dan heb je wel verreweg de meest economische verpakking!
2. Aandachtspunten bij het werken met schoonmaakazijn
2.1. Natuursteen en kalkhoudende gesteenten
Pas op bij natuursteen en kalkhoudende steensoorten. Azijnzuur reageert namelijk met kalk en kan daardoor verkleuring van de steen veroorzaken. Voorbeelden van natuursteen zijn onder andere, kalksteen, marmer, graniet, gneis, leisteen, kwartsiet en zandsteen. Als je niet helemaal zeker bent van je zaak, doe dan altijd eerst een klein proefstukje op een plaats uit het zicht.
2.2. Bijen en hommels
Spuit niet met azijn op planten waar bijen en hommels op zoek zijn naar voedsel, zoals bijvoorbeeld klaverbloemen. De vleugels van deze insecten kunnen namelijk beschadigd raken wanneer ze in contact komen met azijnzuur.
2.3. Veiligheid
Zorg ervoor dat je schoonmaakazijn te allen tijde buiten bereik van kinderen staat en stevig is afgesloten. Gebruik een sluitsleutel om je can na gebruik weer stevig af te sluiten.
Azijnzuur kan de huid irriteren op gevoelige plekken zoals wondjes. Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het azijnzuur niet in contact met je ogen komt. Chemicaliënbestendige handschoenen en een veiligheidsbril zijn daarom aan te raden, zeker als je gaat werken met de hogere concentraties azijnzuur 20% of azijnzuur 80%.
Let er ook op dat je niet per ongeluk in je ogen wrijft met handen waar azijn aan zit. Mocht je toch azijnzuur in je ogen krijgen, spoel je ogen dan meteen met water. In veel gevallen is dit afdoende. Desondanks is het altijd raadzaam om een arts te raadplegen wanneer je ogen in contact zijn gekomen met azijnzuur.
Gelukkig is azijnzuur niet bijzonder giftig, dus mocht je het op de een of andere manier toch via je mond binnenkrijgen, spoel dan je mond met water.
2.4. Milieu
Azijnzuur is biologisch afbreekbaar. Dat betekent dat azijnzuur na verloop van tijd volledig zal verdwijnen, zonder schadelijke resten achter te laten. Dat neemt natuurlijk niet weg dat het nooit een goed idee is om grote hoeveelheden azijnzuur achter te laten op plaatsen waar het geen doel dient. Dump het dus niet in het milieu. Daarnaast bestaan er een heleboel nuttige toepassingen voor azijnzuur, waardoor je er veel betere dingen mee kan doen dan dumpen!
3. Het juiste moment om aan de slag te gaan
UV-straling en een voldoende hoge temperatuur versterker de werking van azijnzuur. Je krijgt daarom het beste resultaat als je aan de slag gaat op een mooie, zonnige dag, bij een temperatuur van tenminste 10°C.
Neerslag daarentegen, kan de werking van azijnzuur sterk verminderen. Regen en andere neerslag zorgen ervoor dat de schoonmaakazijn wordt verdunt, waardoor de werkzaamheid afneemt. Ook bestaat de kans dat de neerslag de schoonmaakazijn simpelweg van de aanslag afspoelt, waardoor de werking ook verloren gaat.
Voordat je begint is het daarom verstandig om eerst de weersverwachting te controleren, zodat je er zeker van bent dat vandaag een geschikte dag is om aan de slag te gaan en je het resultaat krijgt dat je verwacht!
4. Bepalen welke concentratie je nodig hebt
Als je hardnekkige vervuiling of aanslag gaat verwijderen, gebruik dan azijnzuur 20%. Door de hogere concentratie azijnzuur ben je dan verzekerd van een goed resultaat. Ga je lichte vervuiling of aanslag verwijderen op een mooie zonnige dag, dan is een concentratie van 10% azijnzuur (oftewel schoonmaakazijn) over het algemeen voldoende.
Je kan schoonmaakazijn en azijnzuur 20% kant en klaar kopen, of je kan azijnzuur 20% of azijnzuur 80% zelf verdunnen naar de juiste concentratie.
5. Bepalen hoeveel je nodig hebt
Hoeveel schoonmaakazijn of azijnzuur 20% je nodig hebt hangt natuurlijk in de eerste plaats af van hoe groot het oppervlak is dat je gaat behandelen. Daarnaast maakt het een groot verschil of je het gehele oppervlak gaat bespuiten, of het oppervlak slechts pleksgewijs gaat bespuiten.
Als je een oppervlakte in zijn geheel gaat bespuiten, dan moet je ongeveer rekenen op een verbruik van 5 m2 per liter. Bij een pleksgewijze behandeling komt het verbruik op ongeveer 10 m2 per liter, alhoewel dit natuurlijk sterk afhankelijk is van hoeveel plekken je per m2 gaat bespuiten.
Oppervlakte | Benodigde hoeveelheid schoonmaakazijn | |
---|---|---|
Gehele oppervlak bespuiten | Pleksgewijs bespuiten | |
5 m2 | 1,0 liter | 0,5 liter |
10 m2 | 2,0 liter | 1,0 liter |
25 m2 | 5,0 liter | 2,5 liter |
50 m2 | 10,0 liter | 5,0 liter |
100 m2 | 20,0 liter | 10,0 liter |
Staat jouw oppervlakte niet in de tabel? Gebruik dan deze rekenhulp om uit te rekenen hoeveel schoonmaakazijn je nodig hebt voor jouw oppervlakte:
Behandeling | Benodigde hoeveelheid | Dit haal je uit |
---|---|---|
Gehele oppervlak bespuiten | ||
Pleksgewijs bespuiten |
6. De juiste concentratie aanmaken in de gewenste hoeveelheid
Je kan kiezen voor gemak en je schoonmaakazijn of azijnzuur 20% kant en klaar kopen. Maar je bent natuurlijk goedkoper uit als je een hogere concentratie neemt (azijnzuur 20% of azijnzuur 80%) en het met kraanwater zelf verdunt. Denk bij het werken met deze hogere concentraties wel aan je veiligheid en draag chemicaliënbestendige handschoenen en een veiligheidsbril!
Als je hebt bepaald welke concentratie azijnzuur je nodig hebt, dan kan je met de rekenhulp hieronder heel eenvoudig uitrekenen hoe je tot de juiste concentratie en hoeveelheid azijnzuur komt. Geef op hoe groot het oppervlak is dat je gaat bespuiten, hoe je het oppervlak gaat behandelen, en welke concentratie azijnzuur je op het oppervlak wilt gebruiken. De rekenhulp maakt dan een handig recept voor je!
- Neem liter azijnzuur 20%
- Voeg liter water toe.
- Neem liter azijnzuur 80%
- Voeg liter water toe.
7. De drukspuit spuitklaar maken
7.1. Kies een geschikte plaats om de drukspuit te vullen

7.2. Verwijder de dop en plaats de dopkraan op de can



7.3. Plaats het reservoir van de drukspuit onder de schenktuit op de can


7.4. Vul het reservoir en plaats het terug onder de drukspuit
Draai nu de kraan open door de rode hendel naar links te draaien. Vul het
reservoir tot maximaal 5 liter, want de overige inhoud van het reservoir is
nodig voor een goede drukopbouw. Draai de kraan weer dicht wanneer het
reservoir tot het gewenste niveau is gevuld.
Schroef de drukspuit nu weer stevig vast op het reservoir.
7.5. Breng de drukspuit op druk

8. De drukspuit instellen op de juiste straal
8.1. Voor pleksgewijze behandeling van vervuiling en aanslag

8.2. Voor oppervlakte behandeling van vervuiling en aanslag

9. Je materialen onderhouden
Zodra je klaar bent met de werkzaamheden is het belangrijk dat je je drukspuit reinigt voordat je hem wegzet. Dit verlengt de levensduur van je drukspuit en voorkomt ongelukken door vergeten azijnzuurresten.
Spoel het reservoir van de drukspuit om met schoon water, zodat er geen resten azijnzuur meer aanwezig zijn in het reservoir. Doe na het spoelen opnieuw een kleine hoeveelheid schoon water in het reservoir en schroef het reservoir weer onder de drukspuit. Breng de drukspuit nu op druk en reinig de lans door het schone water door de lans te spuiten.
Vergeet tenslotte niet om je can met schoonmaakazijn of azijnzuur 20% stevig af te sluiten met je sluitsleutel. Dat voorkomt lekken en eventuele ongelukken, mocht de can onverhoopt omvallen.