0516-850966
VOOR 22:00 BESTELD, MORGEN IN HUISGRATIS BEZORGD VANAF €1730 DAGEN BEDENKTIJD

ALLE VRAGEN OVER Salpeterzuur HNO3

Vanaf € 7,85
Verkrijgbaar in 4 modellen

KAN SALPETERZUUR 53% OOK WORDEN GEBRUIKT VOOR HET REINIGEN VAN ALUMINIUM?

Vraag
Kan dit product gebruikt worden voor het reinigen (zilverkleurig maken van zwart verontreinigd) aluminium ?
Antwoord
Ja dat kan, het heet passiveren of zuurbeitsen. Zie hier meer informatie over passiveren Het maakt het aluminium weer corrosie bestendig.

NIEUWE REGELGEVING WATERSTOFPEROXIDE EN SALPETERZUUR

Vraag
Een aantal chemicaliën die particulieren en bedrijven gebruiken voor dagelijkse werkzaamheden, kunnen ook misbruikt worden voor het maken van explosieven. Daarom heeft de Europese Commissie besloten om de huidige regelgeving met betrekking tot het op de markt brengen, het verkopen en het bezitten van deze chemicaliën aan te passen. Dit kan ook voor u gevolgen hebben.
Antwoord

Verordening 98/2013
Vanaf 1 januarie 2015 gelden er nieuwe regels volgens verordening 98/2013. Deze bevatten twee hoofdonderdelen:
  • Voor bedrijven geldt er een verplichting tot het melden van verdachte transacties, verdwijningen en diefstal.
  • Voor particulieren geldt een beperking van de beschikbaarheid van een aantal stoffen.
Na de inwerkingtreding van de nieuwe Nederlandse regelgeving mogen producten die bepaalde stoffen bevatten in concentraties boven de grenswaarde, uitsluitend worden verkocht aan particulieren die in het bezit zijn van een vergunning. Het gaat om de volgende stoffen:

StofGrenswaarde
Waterstofperoxide12%
Nitromethaan30%
Salpeterzuur3%
Kaliumchloraat40%
Kaliumperchloraat40%
Natriumchloraat40%
Natriumperchloraat40%


Daarnaast mogen particulieren deze stoffen niet in bezit hebben, gebruiken of importeren. Voor het gebruik en het bezit geldt een overgangsperiode: tot en met 2 maart 2016 mogen particulieren deze stoffen nog zonder vergunning in bezit hebben en gebruiken. Echter, ze mogen vanaf 1 januari 2015 dus al niet meer aangeschaft worden.

Vergunningen
Onlangs hebben wij een gesprek gehad met het ministerie van Veiligheid en Justitie. Wij hebben aangegeven te willen faciliteren bij de aanvraag van vergunningen voor onze klanten. Hier werd positief op gereageerd maar er werd wel direct aangegeven dan zij niet verwachten veel vergunningen af te geven. Kort gezegd: wanneer het ministerie van mening is dat uw toepassing ook kan worden uitgevoerd met een percentage onder de grenswaarde, of wanneer er een goed alternatief product bestaat, dan zal er waarschijnlijk geen vergunning verleend worden.

Nog even snel inslaan
Wanneer u als particulier geen vergunning heeft en toch één of meer van deze stoffen nodig heeft, raden we u aan om voor januari 2015 nog even snel de benodigde producten in te slaan. Daarnaast adviseren we om zo spoedig mogelijk de benodigde vergunningen aan te vragen.

Meer weten?
Voor meer informatie met betrekking tot verordering 98/2013 kunt u hier terecht. Bedrijven kunnen in deze folder lezen wat er van hen wordt verwacht.

SALPETERZUUR 53%

Vraag
Wat is de houdbaarheid van salpeterzuur 53 %? en versturen jullie ook naar België?
Antwoord
De houdbaarheid is onbeperkt en wij versturen ook naar België. Hier geldt voor afname dezelfde wetgeving als voor Nederland .